• EN HIZLISI, Windows 10 Hızlandırma Ayarı - Turbo Mod!

    Windows en güncel işletim sistemi olarak bizlere sunduğu Windows 10 tarafında da maalesef eski hantallığı korumaya devam ediyor. Biz Windows kullanıcıları binlerce liraya aldığımız bilgisayarları Linux ya da Mac gibi performanslı şekilde kullanamıyoruz ya da stabil tutamıyoruz. Bu yazımda hali hazırda Windows 10 kullanan ve Windows 10 bilgisayar hızlandırma işlemi yapmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor.
    Windows 10 bilgisayar hızlandırma ayarları birkaç yıllık eski olan bilgisayarlara uygulanacağı gibi aynı zamanda sıfır olan yeni güncel bilgisayarları da daha hızlı hale getirmek için uygulanabilir. Windows 10 bilgisayar hızlandırma ayarlarını yaparken temel amacımız ihtiyacımız olmayan lüks ayarlardan kurtularak bilgisayarımızın hız performansını maksimum seviyeye çıkartmak olacaktır.
    Windows 10 bilgisayar hızlandırma ayarları yaparken bazı ayarları sizin tercihinize bırakacağım çünkü bazı yapılacak hamleler bilgisayarınızı hızlandıracak olsa da dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten bunun uyarısını da yapacağım. Artık bilgisayarımızı hızlandırma ayarlarını yapmaya geçelim…

    Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma Ayarları


    # En İyi Performans Ayarı

    Bilgisayarımızı hızlandıracak şekilde optimize etmek için ilk yapacağımız işlem için Bilgisayarım sekmesine sağ tıklayarak özellikler diyoruz ve sol üst köşede bulunan menüden “Gelişmiş Sistem Ayarları” sekmesine tıklayınız.
    Ardından çıkacak ekranda Performans bölümünün altında yer alan “Ayarlar…” sekmesine tıklayınız. Sizlere bilgisayarınızın performansı için görsel efekt ayarlarının bulunduğu sayfa gelecektir. Burada “En iyi performans için ayarla” kısmını seçiniz ve uygula deyiniz.
    Bu bilgisayarınızın görsel performansını düşürecek ancak işlemsel performansını arttıracaktır eğer bazı ayarları da kendinize göre deneme yoluyla eklemek isterseniz orada ki tiklerin bazılarını mesela “Sürüklenen pencere içeriğini göster” gibi seçenekleri işaretleye bilirsiniz.

    # Güvenlik ve Bakım Ayarları

    güvenlik ve bakım
    Windows 10 hızlandırma ayarlarından bir diğeri de güvenlik ve bakım ayarları kısmında olacaktır. Bunun içinde yine Bilgisayarım sekmesine sağ tıklayarak özellikler diyoruz. Ardından bu sefer sol altta bulunan “Güvenlik ve Bakım” sekmesine tıklıyoruz.
    Açılan pencerede sol taraftan “Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir” kısmına tıklayınız ve açılan ekrandaki ayarı en alt seviyeye getiriniz. Windows bunu sizin için önermediğini söyleyecektir ancak performans artışına katkısı oldukça iyidir.
    Daha sonra tekrar önceki ekrana gelerek bu sefer sol taraftan güvenlik ve bakım ayarlarını değiştir kısmına tıklayınız. Açılacak pencerede “Kullanıcı hesabı denetimi, Ev grubu, Dosya geçmişi, Çalışma klasörleri” gibi olan bazılarında ki tik işaretini kaldırıp tamam demelisiniz. Burada ki benim tavsiyemdir diğerlerini de kaldırmak isteyebilirsiniz.

    # Diskinizden Gereksiz Şeyleri Temizleyin

    Bilgisayarımız yaptığımız her işlemi kayıt altına alacaktır ve bunların birçoğu bir süre sonra çöp dahi olsa belleğinde yer kaplamaya devam edecektir. Bunun önüne geçmek için zaman zaman disk temizleme işlemi yapmalıyız. Özellikle Windows 10 bilgisayar hızlandırma ayarları kısmında da değinmek istediğim bu ayarı yapmanızı mutlaka öneriyorum.
    disk temizleme
    Bunun için C veya D sürücüsüne gelerek ki çoğunlukla geçici dosyalar C diskindetutulmaktadır ve sizin bu C diskine sağ tıklayarak özellikler demenizi istiyorum. Daha sonra gelen ekrandan diski temizle kısmına tıklayınız. Burada sizlere birçok seçenek sunacaktır.
    Benim tavsiyemde ise “Geçici internet dosyaları, Geri dönüşüm kutusu, Geçici dosyalar” gibi bazı dosyaları temizle demek olacaktır. Bu işlem hem bilgisayarınızda boş alan açacak hem de gereksin şişmesinin önüne geçecektir.

    # Eski Windows Atıklarını Temizleyin

    Windows 10 bilgisayar hızlandırma ayarlarından birisi de eski Windows sürümüne ait çöpleri temizlemek olacaktır. Birçok Windows 10 kullanıcısı daha önceden Windows 8 veya Windows 7 kullanarak geçiş yapmıştır.
    Eğer sizde bu kullanıcılardan biriyseniz bilgisayarınızın C diskinde yer alan “Windows.old” isminde bir klasör olduğunu göreceksiniz. Eğer daha sonra tekrardan bu eski Windows sürümüne dönme gibi bir niyetiniz yoksa bu eski Windows dosyalarını silmenizi tavsiye ederim.

    # En İyi Güç Ayarları

    Bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız ve özellikle de bu bilgisayar laptop tarzı bir bilgisayarsa bu işlem çok daha fazla işinize yarayacaktır. Bunun için yapmanız gereken Denetim masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri adımlarını takip etmelisiniz.

    Daha sonra karşınıza çıkacak olan ekranda Dengeli ve Güç tasarrufu modunun olduğunu görürsünüz. Ancak aşağıda yer alan ek planlar kısmına tıkladığınızda Yüksek performans ayarının olduğunu görürsünüz. Siz buradan bu yüksek performans ayarı kısmını seçmelisiniz ve dilerseniz onun ayarlarından da ekran uyutma süresini uzatabilirsiniz.




    Bu işlem bilgisayarınızın belki daha fazla güç tüketimine yani şarjının biraz daha az gitmesine sebep olabilir ancak performans kısıtlaması yapmayacağı için daha hızlı bir bilgisayara sahip olmanızı sağlayacaktır.

    # Tema Ayarlarını Değiştirin

    Eğer Windows 10 bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız ve benim için görünüm değil performans önemli diyorsanız bazı tema ayarlarını yapmanız fayda sağlayabilmektedir. Bunun için masaüstü ekranda sağ tıklayıp kişiselleştir sekmesine tıklayınız.
    Daha sonra açılan ekranda Temalar > Tema Ayarları kısmını açınız bu ekranın en altında yer alan ayarlar emin olun yüksek performans için faydalı ancak görsellik bakımından size biraz yavan gelebilecek ayarlardandır. Eğer bu düşük görsel yüksek işlem ayarını istemiyorsanız da tavsiyem standart Windows temasını kullanmanız olacaktır.

    # Bilgisayar Başlangıcını Hızlandırma Ayarı

    Windows 10 bilgisayarınızın aynı zamanda daha hızlı açılmasını da istiyorsanız CTRL+SHİFT+ESC tuş kombinasyonuna basarak görev yöneticisini açınız. Burada Başlangıç kısmına gelip size bilgisayarınızın başlatılacağı sırada hangileri direk olarak çalıştıracağını gösteren ekranı sunacaktır.
    Bu ekranda sizler eğer bilgisayarınızın hızlı açılmasını istiyorsanız öncelikle burada çok acil ihtiyaç duymadığınız mesela Photoshop ya da bir oyun programı gibi programların üzerine sağ tıklayarak devre dışı bırak demelisiniz.


    Videoyu inceleyererk Windows 10 Hızlandırma ayarınızı en hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.


  • 4 yorum:

    1. Windows 10’da Uyku Modu Kapatma – Değiştirme
      Windows 10 işletim sistemi Windows firmasının bilgisayarlarda en son kullandığı sürüm olmakla beraber bu sürümün üzerine çeşitli bir kaç değişiklik yapılarak alt sürümlerin kullanımı devam ettirilmektedir. Bu sürüme ait olan bir bilgisayar kullanımı yapan kişi için bilgisayarın uyku modunda düzenleme yapmak ya da uyku modunu kapatmak mümkündür. Gerekli adımlar takip…
      https://www.windowshatalari.com/windows-10da-uyku-modu-kapatma-degistirme/

      YanıtlaSil
    2. ellerine emegine saglık kardesim tesekkurler

      YanıtlaSil
    3. https://www.kozba.org/windows-10-hizlandirma-rehberi-2021/
      Bu konuda anlatılanların kesinlikle işe yarayacağını düşünüyorum.

      YanıtlaSil

    Serhan GÖREN YouTube

    Serhan Gören'in eğlence ve teknoloji videoları hazırladığı youTube kanalı na bağlanmak amacıyla tıklatın!

    ADRES

    Genellikle İstanbul ve Karabük
    ama gezmeyi çok seviyorum ve gezerken eğleniyorum. :)